Customer
  • Customer: Avery Healthcare
  • Value: £8.7m
  • Duration: 86 weeks
  • Contract: JCT Design and Build

 

Project Overview

The project consisted of the remediation and clearance of a previously occupied site, and the construction of a new 76 bed care home facility together with associated circulation areas, car parking, footpaths, drainage and landscaping.

The care home was constructed using a traditional load bearing masonry method.

The project was built to a very high specification. There is a large glass atrium with cedarwood canopy which leads into a communal café area. The ground and first floor has a dining area, library, lounge and activity space, and on the first floor a stunning balcony, leading out from the lounge and dining area which overlooks the rear gardens. The second floor contains the cinema room with plush armchairs and bar, a health spa with treatments, hairdressers and beauty salon.

 

 

Added Value

Providing a luxury accommodation to house 76 residents that require dementia or respite care.

Constructing this care home generated over 70 jobs within the local community.

Quote from customer: “Halsall’s pragmatism and willingness to help to get the price in line with budget.  Halsall were organised and professional throughout the project and the access to Senior Management was seen as a massive positive. Halsall successfully found a balance between a corporate mentality but with a really personal edge which was extremely refreshing.”

 

Challenges and Solutions

Technical coordination of the mechanical and electrical services through the structure integrated between the steel frame was challenging. Collaborative planning meetings were held between designers and subcontractors.

Supporting the first-floor terrace/balcony had its  challenges. Again, regular early design team meetings were held to redesign the balcony to have external steel frame connected to the main building along with thermal brake joints and integral structural posts supporting glazed balcony.

The customers instruction to revise the finishes schedule and mechanical/electrical specification meant redesigning the essential services whilst the works were in progress. Collective involvement from the design team and subcontractors to minimise delay and disruption resulted in the contract being completed as per the programme.

Accessibility to the site was very confined; programme planning, delivery scheduling, crane lifting and operations had to be meticulously planned to ensure that disruption to the local community was minimal.

 

 

Lets get started

Get in touch today and we can arrange a meeting to see if we can help you.

Get in touch