Customer
  • Customer: University Hospitals Bristol
  • Value: £2m
  • Duration: 40 Weeks
  • Contract: JCT Design and Build

 

Project Overview

Works included connecting walkways and access points to existing facilities, ward refurbishment, fit-out of reception areas, assessment areas and recovery rooms. Asbestos strip as well as removal of masonry turrets and chimneys, lifting of modular pods onto sixth floor and assembly of 16 sections into a bespoke suite.

The Project also involved the demolition of single storey asbestos structure and the design and build of the new modular building surgical assessment suite on the sixth floor of pre-war hospital building in central Bristol situated on an extremely busy main road.

Halsall were awarded with the “Best Commercial Development” at the Bristol Building Excellence Awards 2016 for this project.

 

Added Value

The design was bespoke modular units that suited the client’s requirements

We got in specialist engineers to support for additional floor on old existing building

Managing central Bristol road closure successfully with no delays to re-opening or compromising work required

We carried out, out of hours work as required to satisfy project needs.

 

Challenges and Solutions

Working in a fully operational, large and busy hospital. Safety was paramount with pedestrians and vehicular access completely segregated. There was full netting cover at the perimeter where debris might be generated with a secondary safety function for fall arrest. Scaffold hoist access was protected by locked gates and gateman.

Integrating key personnel access and fire egress to the sixth and seventh floor work areas whilst maintaining critical hospital exit routes and considering shared access and corridors.

All deliveries were booked, met and banked with unloading on site. The site had two delivery points, one of which required coordination with hospital logistics. There were three weekly independent health and safety inspections producing reports and we had a clean accident record.

This was a “site in the sky”. The ground level footprint was very small consisting of a hoarded yard at the foot of the hoist, manned by a gateman. The remaining view is of a complex support scaffold starting at second floor level and a neat blue strip of netting along the roof line.

The Site was within the most sensitive environment of a working hospital. There were 12 fully functional wards which were affected by our works due to shared access and other areas. We established a detailed liaison plan, and held pre-start meetings, with the affected wards.

Noise was controlled by a double door lock separation from the operating theatre corridor. Our workforce were strictly monitored and inducted in the required behaviour when passing through the hospital where patients, staff and visitors were all present in large numbers.

Infection control requirement of the hospital. This was thoroughly addressed and communicated to our workforce and we ensured they understood the importance of, and carried out, hand washing and hand-alcohol cleaning.

This site was heavily confined by its location within what is one of the largest, busiest and most confined hospitals located on an extremely busy road with notorious traffic and parking problems. Pedestrian access was by stair or lift, materials by external hoist. Night time crane lifts with pre-planned road closures/restrictions for dual crane lift.

 

 

Lets get started

Get in touch today and we can arrange a meeting to see if we can help you.

Get in touch